Vine un moment în viața oricărui părinte în care trebuie să-i predea copilului său câteva reguli de educație rutieră. Așa cum ne învățăm copiii regulile de siguranță în casă, tot la fel trebuie să-i învățăm cum să se comporte și în afara casei. Spre deosebire de adulți, copiii nu au maturitatea de a ști ce sa facă și ce nu atunci când se află pe stradă. Fără supravegherea unui adult și fără a cunoaște regulile de circulație, copiii se pot pune singuri în pericol. Iar când vine vorba de siguranța copilului, nu trebuie să facem niciodată compromisuri.
Direcția Generală Educație, Tineret și Sport vă prezintă o listă de 10 reguli de circulație pe care ar trebui să le predăm copiilor noștri imediat ce ei sunt gata să le înțeleagă, mai exact, cu ceva timp înainte de împlinirea vârstei de 6-7 ani, atunci când se presupune că ar putea să meargă singuri pe distanțe foarte mici.
- Reguli de educație rutieră: învață semnalele!
- Ajută-ți copilul să învețe semnele de circulație și semaforul.
- Verde înseamnă că pornim
- Roșu înseamnă stop
- Galben înseamnă că încetinim sau ne pregătim
- Reguli de educație rutieră: stop, asigură-te și traversează!
- Regulă la fel de importantă este cea a traversării străzii. Cred că am avut sute de coșmaruri în care copilul ieșea pe stradă, fără să se asigure și era lovit de o mașină. Copilul trebuie învățat că este necesar să se oprească și să se asigure indiferent dacă traversează o stradă marcată sau una nemarcată.
- Privești în stânga și în dreapta
- Traversezi doar după ce te asiguri că nu vine nici o mașină
- Nu traversezi niciodată în fugă
- Nu traversezi printre mașini oprite.
- Reguli de educație rutieră: nu alerga pe stradă!
- Copiii nu au mereu răbdare și au tendința de a alerga atunci când traversează strada. De asemenea, pot alerga în joacă pe stradă, în fața blocului. În plus, sunt acei copii care fug din mâna părinților imediat ce li se pare ceva interesant. Copilul trebuie învățat că nu are voie să alerge nici de-a lungul, nici de-a latul străzii.
- Reguli de educație rutieră: întotdeauna folosim trotuarele!
- Învață-ți copilul să meargă pe trotuar. Explică-i, că de fiecare dată, trebuie să căutăm trotuarul pentru a fi în siguranță pe stradă și faceți asta împreună.
- Reguli de educație rutieră: traversăm pe trecerea de pietoni!
- Copilul trebuie să învețe că nu are voie să țâșnească în fața mașinii oricând și oricum îi vine lui. Trebuie să traverseze, așa cum a învățat mai sus, pe la trecerea de pietoni sau în intersecție. Dacă în cartier nu sunt treceri de pietoni, atunci trebuie căutată prima intersecție, iar dacă aceasta este foarte departe, atunci copilul va traversa asigurându-se temeinic înainte.
- Reguli de educație rutieră: nu scoate niciodată mâna din mașină!
- Copiii se distrează scoțând mâna pe geam din mașină, uneori și capul. Dacă nu sunt atenți, pot fi loviți de mașinile care vin din sens opus.
- Reguli de educație rutieră: nu traversăm în curbă!
- Curbele sunt acele unghiuri moarte pentru mașini. Dacă traversezi în curbă, probabil șoferul mașinii nu va avea destul timp să oprească mașina după ce te-a văzut, iar asta trebuie să înțeleagă foarte bine copilul tău.
- Reguli de educație rutieră: siguranța pe bicicletă
- Dacă ai un copil mai mare care merge pe bicicletă, asigură-te că urmează cu sfințenie următoarele reguli:
- Întotdeauna poartă cască de protecție
- Asigură-te că bicicleta funcționează perfect (frâne, lumini, etc)
- Folosește întotdeauna pista pentru bicicletă. Dacă nu există, atunci merge pe partea cât mai din stânga a drumului și face asta cu urechile bine ciulite
- Reguli de educație rutieră: siguranța într-o mașină ce se află în mers
- În mașină, copilul trebuie să respecte următoarele reguli pentru a fi în siguranță:
- Trebuie să meargă în scaun de mașină, asigurat cu centura de siguranță.
- Nu stăm niciodată în picioare într-o mașină aflată în mers
- Copiii nu se mută de pe un scaun pe altul în autobuz
- Nu scot pe geam nici o parte a corpului lor.
- Reguli de educație rutieră: nu te grăbi!
- Copiii pot deveni entuziasmați și grăbiți atunci când vor să se întâlnească cu cineva sau să facă ceva. Iar acest lucru poate fi periculos. Iată ce trebuie să-i învățăm:
- Nu ne grăbim să ne suim într-un vehicul pentru că poate fi periculos
- Stăm calmi, nu ne grăbim pe stradă
- Nu deschidem brusc ușile mașinii, sau facem asta abia după ce adultul ne permite.
- Nu ne jucăm în stația de autobuz sau pe stradă.